Державні публічні закупівлі

"Музика поколінь"

Переглядів: 1 546 Дата публікації: 25 вересня 2021 года

У другій половині XVIII століття німецький філософ Йоганн Гердер глибоко осмисливши зміст народної творчості, показав значення народної культури і народної музики для розвитку людства і для сучасної художньої творчості. А для нас народна творчість в значенні виконавства на народних інструментах набуває особливого значення.

У цій статті ми доторкнемся до деяких подій, які пов'язані з утворенням і розвитком професійних колективів виконавців на народних інструментах в стінах нашої улюбленої Одеської обласної філармонії.

За довгі роки існування філармонії в ній працювали і презентували своє мистецтво величезна кількість музикантів, виконавців на різних народних інструментах (домра, балалайка, баян, акордеон, бандура, гуслі, різні духові та ударні народні інструменти).

Великою подією в музичному житті не тільки Одеси, але і всієї України стало створення в 1975 році в Одеській обласній філармонії професійного оркестру народних інструментів, який очолив Заслужений артист України, професор Одеської державної консерваторії ім А.В. Нежданової, видатний виконавець, диригент, громадський діяч Володимир Васильович Касьянов.

"Музика поколінь"

Володимир Касьянов

На той час в Одесі, в консерваторії і музичному училищі на кафедрі народних інструментів викладало багато видатних викладачів - це Л. Афанасьєва, В.Косєв, П.Семенков, В.Касьянов, О.Касьянова, Р.Махт, В.Власов, Д.Орлова, Д.Островерхов, В.Євдокимов, Г.Шішкін, В.Гапон, і багато інших.

Ця потужна плеяда педагогів виховала і випустила величезну армію висококваліфікованих музикантів, які працюють у всіх куточках колишнього Радянського Союзу. Серед них народний артист Росії В.Красноярцев (Москва), заслужений діяч мистецтв України Ю.Кутєпов (Дненпропетровск), заслужений діяч мистецтв України Д.Орлова (Одеса), заслужений діяч мистецтв України Н.Морозевіч (Одеса), народні артисти України І.Єргієв (Одеса), В.Мурза (Одеса), О.Олійник (Одеса), заслужені артисти України В.Кириченко (Одеса), Н.Ксіда (Одеса), І.Смотріцька (Одеса), О.Мурза (Одеса), Л.Чернецька (Одеса), Г.Сукенник (Одеса).

Створення оркестру стало значною подією в культурному житті міста та області. Виступи на різних майданчиках міста, концерти за кордоном і на селі, гастролі по всій нашій неосяжній Батьківщині, величезна любов публіки. З оркестром виступали талановиті виконавці: народні артисти України Г.Поліванова, М.Огренич, Є.Іванов, заслужений артист України С.Закорский та багато інших.

Володимиром Васильовичем Касьяновим була виконана величезна робота по створенню оркестрового репертуару. Прекрасне знання особливостей і можливостей народних інструментів, тонке чуття і розуміння оркестру давали йому можливість робити приголомшливі оркестровки і аранжування народної музики і класичних творів.

 

"Музика поколінь"

"Музика поколінь"

Володимир Касьянов з оркестром

Творчість і робота оркестру народних інструментів дала поштовх до виникнення в Одеській філармонії в 1983 р. нового колективу - ансамблю народних інструментів «Мозаїка». За довгі роки роботи колективу у філармонії, (ансамбль «Мозаїка» існує і в даний час) в ньому працювали понад 30 випускників кафедри народних інструментів Одеської консерваторії ім. А.В.Нежданової (нині академія).

За ці роки колектив виступав у багатьох країнах. Гастролі почалися з міста побратима Одеси - Марселя (Франція). Потім були Фінляндія, Польща, Чехословаччина, Канада, Америка, з екзотичних країн можна згадати Гондурас, Беліз, Мексику, Афганістан і багато інших. Багато програм було зроблено артистами ансамблю, на будь-який смак, на будь-якого слухача. Можна сказати однією фразою «Від класики до фольклору». З ансамблем «Мозаїка» співпрацювали всі провідні солісти Одеси: народні артисти України А.Дуда, А.Бойко, Л.Шіріна, Л.Довгань, Л.Стадніченко, Т.Буркацька, заслужені артисти України В.Горай, І.Берлізова і багато інших. З творчістю артистів ансамблю «Мозаїка» можна ближче познайомитися, прочитавши статтю про колектив одеського журналіста Поліни Овчинникової у книзі «Музика і слово».

"Музика поколінь"

Ансамбль "Мозаика", 1983 г. Зліва направо: Н.Ксіда - домра-прима, Д.Вакулін – балалайка, А.Криворученко - ударні, В.Курочкін – к/бас, В.Кириченко – домра-прима, А.Свинарский – домра-тенор, С.Привалова - домра-прима

"Музика поколінь"

Ансамбль "Мозаика", 2001 г. Зліва направо: А.Гриценко - балалайка, І.Смотрицька - домра-альт, Н.Ксіда - домра-прима, М.Прохоренко – баян, Д.Олейник - к/бас

"Музика поколінь"

Ансамбль "Мозаика", 2021 г. Зліва направо: В.Кірілов – балалайка, В.Фердей – домра-альт, О.Васянович - к/бас, В.Старожилов – домра-прима, Д.Варфоломеєв - баян

Неодноразово на прославленій сцені Одеської філармонії виступав колектив, який створив народний артист України, професор Одеської Національної Музичної Академії Володимир Мурза (баян). Створено колектив був в 1990 році як тріо «Мурза», потім як квартет.

Трактування творів, вміння вибудувати і подати слухачеві весь звуковий матеріал в закінченому і завершеному вигляді це, звичайно, заслуга В.Мурзи. Його високий смак в трактуванні сольних творів був привнесений їм в гру ансамблю. Кожен твір який звучав в квартеті відрізнявся за формою, відточеністю деталей, стильністю гри.

В репертуарі колективу твори класичної, народної та сучасної музики.

"Музика поколінь"

Квартет Мурза. Зліва направо: С Мурза - домра-прима, В.Мурза - баян, О.Мурза - балалайка, Ю.Сарапульцев – к/бас

Доброю традицією стало проведення сольних концертів Народного артиста України, професора ОНМА ім.А.В.Нежданової Володимира Мурзи. Він учасник багатьох міжнародних фестивалів, майстер-класів, конференцій. Має оригінальну артистичну манеру виконання. Переконливою є стильова «всеядность» - від бароко до модерну і естрадно - джазових композицій. Творчий вигляд цього виконавця характеризує постійне прагнення художнього та артистичного пошуку. Кожен концерт баяніста – це подія

Усі концерти стали святом для одеситів і гостей міста. Вони різні за стилями і жанрами. Одна з ідей проведення цих концертів - виховання підростаючого покоління виконавців, участь в цих заходах учнів В.Мурзи. Слухачі з нетерпінням очікують ці концерти і з величезним задоволенням вітають Володимира Анатолійовича.

"Музика поколінь"

Володимир Мурза

В Одеській філармонії працює тріо бандуристок «Мальви».

"Музика поколінь"

Зліва направо: Ніна Морозевич, Тетяна Марковська, Галина Касаткіна

Колектив організувала в 1994 р. заслужений діяч мистецтв України Ніна Морозевич. В репертуарі народні та авторські пісні. Тріо бандуристок об'їздили майже всю Європу, де на різних майданчиках звучала бандура, як уособлення народного духу України.

У червні 2019 року у залах Одеської обласної філармонії відбувся Перший відкритий регіональний конкурс - фестиваль юних бандуристів «Бандурний причал», ініціаторами якого постали тріо бандуристок «Мальви». В ньому прийняли участь 82 учасника від 6 до 20 років з більшості регіонів нашої країни, від Заходу до Сходу, від Півночі до Півдня. Гостинний одеський «Бандурний причал» отримав міцну, струнко організовану творчу та матеріальну базу за допомоги фахівців Одеської обласної філармонії, Одеської національної музичної академії імені А.В.Нежданової. Конкурс відразу заявив про себе поєднанням високопрофесійних якостей, освяченості виступами всесвітньо відомих музикантів минулого й сучасності на сцені Одеської філармонії.

"Музика поколінь"

У листопаді 2010р. в Одесі відбулася знаменна подія. Вперше в Україні, вперше в Одесі в стінах Одеської обласної філармонії пройшов 1-ий Молодіжний Міжнародний фестиваль баяністів-акордеоністів «Баян-Парад». Ми пишаємося тим, що Одеса - це місто великих музичних і культурних традицій. Це центр розвитку академічного і народного мистецтва півдня України. Тут працюють видатні музиканти, які гідно представляють нашу вітчизняну виконавську школу.

Одними з таких музикантів були художній керівник фестивалю Георгій Коч (баян) та режисер фестивалю Андрій Чорний (композитор і диригент). Вони представили місту і всій Україні фестиваль «Баян-Парад». У стінах філармонії пройшло два фестивалі, в яких виступили найкращі майстри виконавського мистецтва на баянах і акордеонах України і ближнього зарубіжжя.

"Музика поколінь"

Заслужений артист РФ Юрій Шишкин (Ростов-на-Дону),
заслужений артист АР Крим Энвер Сеіт-Абдулов (Сімферополь)

"Музика поколінь"

Квартет баяністів ім.М.Різоля (Київ)

У фестивалях брали участь багато молодих виконавців, студенти вузів, музичних шкіл, а прикрасою завжди були найвідоміші артисти. Ось кілька прізвищ: народний артист України С.Грінченко (Україна), квартет ім.Н.Різоля (Київ), Артем Нижник (Україна), заслужений артист України П. Фенюк (Київ), лауреат міжнародних конкурсів Енвер Сеіт-Абдулов (Сімферополь), заслужений артист Росії Ю.Шішкін (Ростов-на-Дону), лауреат міжнародних конкурсів П.Уханов (Москва), лауреат міжнародних конкурсів І.Квашевіч (Мінськ).

"Музика поколінь"

Народний артист Україны Сергій Грінченко (Київ), лауреат міжнародных конкурсів Ігорь Квашевич (Мінськ), лауреат міжнародных конкурсів, художній керівник фестивалю «Парад-Баян» Георгий Коч

"Музика поколінь"

Ю.Шишкин та В.Мурза разом з учасниками після майстер-классу Ю.Шишкина. Майстер-клас проходив в приміщенні мистецької школи №2 ім.Глазунова (директор О.Власополов, баян). У ньому взяли участь діти з Криму, Донецька, Тернополя та Одеси і області

Одеська обласна філармонія - місце проведення видатних мистецьких заходів. І особливе місце займають колективи та виконавці на народних інструментах. Вони гідно представляють нашу вітчізняну віконавську школу, сприяючі підвищенню авторитету одеського регіону у світовому просторі.

Які б труднощі не переживала на шляху свого становлення наша незалежна держава, священний її обов'язок - дбати про підростаюче покоління, про розвиток майбутніх талантів, створення умов для їх належного розвитку і виховання.

Я впевнена, що ще не одне десятиліття виконавці на народних інструментах, вихованні в стінах нашої музичної академії подарують тисячам справжніх прихильників цікаві прем’єри народно - інструментального мистецтва на сцені Одеської обласної філармонії.

Ніна Ксіда, заслужена артистка України, начальник концертного відділу Одеської обласної філармонії

Поділитися в соцмережах
Реклама
Інформаційне повідомлення
.
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до даної публікації.

Календарь событий

 

ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
 
     
 

Відео звіти з концертів

Артисти нашої філармонії

Фотоальбоми