Державні публічні закупівлі

Джаз у філармонії

Переглядів: 1 391 Дата публікації: 18 вересня 2021 года

"Синкопи і імпровізації" офіційно отримали прописку на філармонічній сцені в творчому сезоні 1982-1983 років в циклі концертів "Джазового абонементу". Саме тоді була відкрита дорога імпровізаційного творчості в музичних монологах і діалогах " тут і зараз ", на очах у здивованої публіки , під вибухи оплесків і вигуків "браво!", прямо після соло, не чекаючи закінчення композиції. Це був справжній прорив до свободи і на сцені, і в залі, "джазові університети" для музикантів і для слухачів, тим більше, що вступне слово В.Фейертага і С.Баташева завжди було джерелом ексклюзивної інформації про джаз і джазових музикантів. У цьому марафоні брали участь найвідоміші джазмени великої країни. Одеських майстрів представляв тоді Юрій Кузнєцов з майже годинної безперервної імпровізацією на вільно міняються теми джазових стандартів.

У наступному році в філармонії джазові імпровізації продовжив Сергій Терентьєв в унікальному проекті "Від класики до джазу" і далі (в 1984) в тріо "Diamond" з Ігорем Голубятникова (бас) і Олександром Омельченком (барабани).

У 90-х сцена Одеської філармонії приймала численні склади учасників Міжнародних джазових фестивалів пам'яті Л. О. Утьосова (1990 і 1995), концертів Клубу Високої музики (з 1997), який створив Юрій Кузнєцов і виступав з одеситами (особливо яскравий слід залишили концерти в дуеті з Тетяною Бойовою, яку називали "Одеською Еллою Фітцджеральд") і гостями з різних країн.

Головним джазовим проектом початку нового тисячоліття, який на весь світ прославив наше місто, став Міжнародний Джаз-карнавал, який був створений в творчому тандемі Юрія Кузнєцова та Михайла Фрейдліна. "Душа" і "мозок" карнавалу залучили на сцену Одеської філармонії музикантів самих різних джазових стилів, складів - від колоритних солістів та ансамблів до біг-бендів з різних міст, країн (понад 60 !!) і континентів. Джаз "вирував" в потоці імпровізацій на теми відомих стандартів і авторських мелодій, музика звучала на сцені, на вулиці, в каравані з верблюдами на Дерибасівській, в виконанні диксиленду в прогулянковому трамваї ... Одеса в ці дні ставала джазовою столицею України і Європи! Перші роки XXI століття доповнили джазові традиції філармонічний сцени концертами під назвою "Музика, якої ще не було" (2004 і 2005), де Юрій Кузнєцов імпровізував на теми Баха, Моцарта, Генделя, Боккеріні, Шопена, Ліста, пісень "Бітлз", танго П'яццолли, а також Гершвіна та Керна в супроводі оркестру Одеської філармонії під керуванням засл.арт України Ігоря Шаврука і диригента Аркадія Пєвцова.

Далі були концерти "Самотність удвох: піаніст і рояль" ', "Концерт при свічках", "15 років потому", ювілейні концерти в честь Сергія Терентьєва, Тетяни Бойовий, самого Юрія Кузнєцова, до 10ти-річчя Клубу Високої музики.

Джаз у філармонії широко був представлений проектами біг-бенду Миколи Голощапова: концертами "Шедеври джазової аранжування" (1997), "Поезія в джазовій оправі", виступом на фестивалі "Біла акація" (2003), постановками "Духовного концерту" Дюка Еллінгтона у 2000 , 2003, 2007 і 2010 - джазової ораторії для хору, біг-бенду, солістів-інтструменталістов, вокалістів і читця, в двох відділеннях, близько 2х годин звучання - гігантське джазове полотно, створене до 100-річчя джазового Герцога, що не має аналогів у світовій (навіть американської!) музиці за своїми масштабами, виконавській складу (більше 150 музикантів) і потужності аранжування ".

Джаз у філармонії

«Біг-бенд», у центрі - М.Голощапов.

"У новому тисячолітті в філармонії продовжував звучати джаз: розгортав свій міжнародний статус щорічний Джаз-Карнавал, проекти Клубу Високої музики, виступав гурту "Фестиваль" з беззмінним лідером Олексієм Сусловим, вокальна група" Дюк-Тайм ", Тетяна Боєва з Юрієм Кузнєцовим, біг -бенд Миколи Голощапова. Це, звичайно, було яскравими спалахами, але не регулярними джазовими програмами на філармонічної сцені. Приємною новиною стала поява в абонементних циклах новинки - "Хіт-коктейль" - програми різних складів і стилів, де і знайшлося місце джазу в зимових концертах.

Їх готував і презентував молодий піаніст Олексій Пєтухов.

Джаз у філармонії

До акустичного тріо (Валерій Буримченко, Максим Кондратьєв, акустичний і електро - бас, Валерій Неговора, Андрій Гончаров, барабани) приєднувалися солісти: саксофоніст Андрій Мишаков, трубач Мирослав П'ятников, вокалістка Катерина Кравченко. Надалі одеський піаніст запрошував провідних джазових музикантів України: Дмитра Александрова (саксофон), Денніса Аду (труба), Павла Галицького (барабани) з Києва, а так само зі Львова - Ігоря Гнидіна (барабани) і багатьох інших.

Більше 10 років Олексій регулярно представляв публіці свої аранжування джазових стандартів минулого і нинішнього століття, а також свої авторські твори. Знаковими проектами Олексія Пєтухова стали аранжування музики Георгія Свиридова до кінофільму "Час, вперед!" і повного циклу п'єс для фортепіано П.Чайковського "Пори року". Видатний піаніст проявив себе також і як продюсер, організувавши виступ всесвітньо відомих джазових вокалістів з США - Кевіна Махогані і Шенду Рул.

Для сезону 2015-2016г. Олексій підготував і провів джазовий абонемент "Jazz Talks" - цикл з п'яти (!) Концертів в тріо, квартет, з біг-бендом і солістами, де виступив в ролі диригента біг-бенду, з камерним оркестром Одеської філармонії з диригентом Ігорем Шаврук, в укладанні циклу - з дитячим хором "Забава" (ДМШ # 3, керівник Світлана Смирнова), де був не тільки піаністом, але і аранжувальником і автором музики для хору.

Олексій Пєтухов щорічно представляє свої нові проекти, не перестаючи дивувати і захоплювати слухачів глибиною, оригінальністю і вишуканістю музичної думки. У сезоні 2020-2021 року був представлений проект з музикою Джона Колтрейна "A Love Supremе" (спеціальний гість - саксофоніст Михайло Євтушенко, Черкаси). Крім концерту в залі філармонії піаніст і саксофоніст провели майстер-клас для студентів музичної академії.

У травні прозвучали: в складі тріо – «The Beatles in Jazz", а також "Шовковий шлях"- в стилях World music та New Age з етно-колаборацією Дмитра Земського" Зіра ", камерним оркестром філармонії під керуванням Володимира Дикого, дитячим хором спеціалізованої школи для обдарованих дітей ім. проф. Столярского. Олексій Пєтухов був на тільки блискучим імпровізатором на роялі, але і аранжувальником партії для камерного оркестру

Джаз у філармонії

Джазові програми на сцені філармонії одесити гаряче вітали з легендарним естрадним і джазовим співаком Олегом Золоєвим в проекті продюсера і диригента Юрія Литовко в двох масштабних концертах "Frank Sinatra Forever" 2015 року, 2016р.

Успішно пролунав сміливий експеримент Міхаіла Ксіди, присвячений "Королю кларнета" епохи Свінгу - Арті Шоу (2018) - молодий соліст використав не тільки кларнет, але і саксофон, а також вокальні імпровізації. У жовтні 2020 з великим успіхом пройшов концерт "Музика Бразилії та Латинської Америки".

Джаз у філармонії

Слева направо: О.Петухов (фортепіано), М.Ксіда (кларнет, вокал), О.Мітрофанов (контрабас), І.Желязко (барабани).

Особливим явищем в розвитку джазових традицій нового тисячоліття на сцені філармонії стало святкування Міжнародного дня джазу. У квітні 2018 року 3-х "годинний концерт представив різні жанри, стилі, склади виконавців, прем'єри, експерименти, джем-сейшн прямо на сцені. Слід підкреслити, що Одеса з 2012 року, тобто з самого початку святкування Global Jazz Day, відзначена на карті ЮНЕСКО.

Щорічно оргкомітет на чолі Михайлом Фрейдліним представляв масштабні концертні проекти, але в цей раз на сцені філармонії в джазовому каравані пройшли понад 60 виконавців: програма біг-бенду Миколи Голощапова з камерним оркестром філармонії і солістами - піаністом Олексієм Пєтуховим і співачкою Катериною Кравченко - під керівництвом Ігоря Шаврука, відбулася прем'єра джазового концерту для фортепіано з оркестром Миколи Капустіна (у спеціальній аранжуванні Миколи Голощапова) з піаністкою Анастасією Краснобаева. Оригінально і витончено виконали джазові стандарти музиканти струнного квартету "Гармонії світу".

Вперше в філармонії прозвучала джазова меса сучасного британського композитора Уілла Тодда у виконанні хору Юрія Кучурівского з солісткою Одеської опери Аліною Ворох. З тріо Олексія Пєтухова виступила Рейчел Терьен (труба, флюгельгорн, Канада) і спеціальний гість - багаторазовий чемпіон світу з степу Олександр Останін, який додав бісерні імпровізації ногами соло і в дуетних перекличках.

Незмінна ведуча усіх джазових концертів на сцені Одеської філармонії Олена Шевченко.

Вона пройшла цей шлях разом з музикантами та слухачами. Завдяки постійній підтримці видатного музиканта Миколи Голощапова і з благословення В.Фейертага О.Шевченко приймала участь в джазових концертах не тільки на сцені Одеської філармонії, а також у Львові, Херсоні, Києві. Скадовські і других містах України.

Автор та ведуча джазових програм на радіостанціях «Гармонія миру», «Мелодія» «Маяк», радио «Глас», учасник багатьох програм та інтерв’ю. Автор статей про джаз, про джазові стилі,автор джазової енциклопедії України.

За кілька десятиліть імпровізації оселилися на історичній сцені філармонії, вони були, є і будуть звучати в новому творчому сезоні, залучаючи все нових і нових виконавців і слухачів, поціновувачів мистецтва вільного творчого самовираження мовою сучасного джазу ".

Олена Шевченко, музикознавець, методист ОПКІ ім. К.Данькевича і ОНМА ім. А.Нежданової. Ведуча джазових концертів і фестивалів.

Поділитися в соцмережах
Реклама
Інформаційне повідомлення
.
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до даної публікації.

Календарь событий

 

ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
 
     
 

Відео звіти з концертів

Артисти нашої філармонії

Фотоальбоми