Державні публічні закупівлі

Реставрація Одеської філармонії отримає державну підтримку

Переглядів: 2 476 Дата публікації: 16 листопада 2021 года
Реставрація повинна охопити фасад, усі приміщення філармонії, системи опалення, кондиціювання, вентиляції тощо.

Реставрація Одеської філармонії отримає державну підтримку

Директор філармонії Галина Зицер.

Одеській обласній філармонії виповнилося 90 років. Заснована вона в 1931-му. В 1946 році переїхала туди, де працює і сьогодні, у будівлю Нової купецької біржі. Вона збудована в 1899 році за ескізним проектом віденського архітектора Вікентія Прохаскі, який у стилі італійської готики переробив видатний архітектор Олександр Бернардацці. Це пам’ятка архітектури національного значення. Унікальності будівлі надає і те, що дерев’яна стеля із ліванського кедра виконана без жодного цвяха. Головний зал на тисячу місць за красою і акустичними властивостями вважається одним із найкращих у Європі.

Тут виступали Давид Ойстрах, Еміль Гілельс, Святослав Ріхтер, Леонід Коган та багато інших, відбуваються і концерти, і всесвітньовідомі фестивалі — «Одеса класік», «Два дні і дві ночі нової музики», «ОдесаДжазФест».

Розташована в історичній частині Одеси (на вулиці Буніна), філармонія в останні кілька десятиліть опинилася буквально затиснутою насиченими транспортними потоками вулиць Пушкінської та Буніна. Вібрація стін від цього досить відчутна в головному залі. А ще в цьому місці вулиця Буніна проходить під ухилом до моря. Унаслідок чого давно з’явилися тріщини від фундаменту до даху і з вулиці Буніна, і з боку Пушкінської. Не раз висловлювали припущення, що будівля потроху з’їжджає до моря. І сьогодні вже ні в кого немає сумнівів: філармонія потребує дбайливої і досить дорогої реставрації.

Часткові реставрації проводилися тільки в 1950-му і 1977 році. Від ще сильнішого руйнування будівлю урятувало призначення на пост директора Галини Зицер, яка має музичну і будівельну освіту. Саме вона звернула увагу, що над аварійним головним входом неправильно встановлені крокви. Це виправили за допомогою двох стягуючих бандажів. А за смальтою, якою викладено знаки зодіаку на стелі, Галина Борисівна дісталася аж на завод у Вільнюсі.

На стан будівлі Одеської філармонії звернув увагу і Володимир Зеленський під час візиту до Одеси в 2020 році, коли він відвідав її.

— Держава повинна провести глобальну реставрацію, — наголосив Президент. — Необхідні серйозні капіталовкладення. Не хочеться входити в реставрацію на п’ять-десять років. Одеську філармонію треба включити в перелік об’єктів національної програми «Велике будівництво» на 2021 рік.

Слідом за Президентом в Одеській філармонії побував і міністр культури Олександр Ткаченко. Він говорив про необхідність передачі будівлі в державну власність, щоб мати право реставрувати її за рахунок коштів державного бюджету.

— Ми хочемо, щоб філармонія, як і одеський оперний, стала національною, — зазначив міністр. — І тоді ми зможемо контролювати процес використання бюджетних коштів.

Олександр Ткаченко пообіцяв, що реставрація почнеться в 2021 році з ремонту системи вентиляції. За його оцінками, усі роботи коштуватимуть приблизно 150—170 мільйонів гривень, будуть поетапними, щоб філармонія могла продовжувати працювати, а завершити їх треба за три роки, в 2024-му. Однак спочатку Одеська філармонія в перелік об’єктів, реставрація яких проводитиметься в рамках «Великого будівництва», не потрапила. Річ у тім, що в постанові Кабміну № 1214 від 09.12.2020 «Про затвердження Порядку відбору проектів, які будуть реалізовані в рамках програми «Велике будівництво» йшлося тільки про об’єкти державної, а не комунальної власності. Постановою Кабміну № 452 від 28 квітня 2021 року були внесені зміни до постанови № 1214. І право на державну фінансову підтримку реставраційних робіт одержали також об’єкти комунальної власності. На Одеську обласну філармонію в рамках реалізації «Великого будівництва» буде спрямовано 30 мільйонів гривень.

Розуміючи, що Одеська філармонія потребує допомоги, з ініціативою проведення протиаварійних і невідкладних консерваційних робіт виступила і обласна державна адміністрація. На їх проведення через департамент капітального будівництва і дорожнього господарства планується спрямувати понад 58 мільйонів гривень. Проект протиаварійних і консерваційних робіт розробила компанія «НВЦ Екобуд+».

За словами керівника компанії, заслуженого будівельника України Володимира Суханова, проект передбачає демонтаж небезпечних елементів декору, зміцнення фундаменту, елементів конструкції будівлі, кроквяної частини.

Реставрація повинна охопити фасад, усі приміщення філармонії, системи опалення, кондиціювання, вентиляції, створення необхідних умов для установлення сучасного обладнання. Новинкою стане також поява підсвічування прекрасної будівлі у вечірній час, що зробить її упізнаваною не тільки вдень. Оголошено тендер на пошук підрядника для виконання проекту протиаварійних і консерваційних робіт.

Отже, зусиллями держави та обласної влади планується проведення наймасштабнішої реставрації за всі 90 років роботи Одеської філармонії. Дуже важливо, щоб вона була успішною. Адже один із найкращих сценічних майданчиків Європи, окраса Одеси і України має бути приведена до ладу і ще багато років тішити слухачів яскравими виступами найкращих виконавців і колективів з усього світу.

В’ячеслав ВОРОНКОВ

Одеса.

Фото надано автором.

"Голос України", 13 листопада 2021, http://www.golos.com.ua/

Поділитися в соцмережах
Реклама
Інформаційне повідомлення
.
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до даної публікації.

Календарь событий

 

ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
 
     
 

Відео звіти з концертів

Артисти нашої філармонії

Фотоальбоми