Державні публічні закупівлі

Слово про солістів-вокалістів до 90-річчя Одеської обласної філармонії

Переглядів: 1 198 Дата публікації: 16 вересня 2021 года

У 2017 році журналіст Поліна Овчинникова підготувала до 85-річчя філармонії книгу, що отримала назву «Музика і слово». У цій книзі на основі спогадів, рецензій, фотографій, розкриті творчі долі як окремих виконавців, так і цілих колективів. Багато розділів книги присвячені солістам-вокалістам. Природно, рамки однієї книги не дозволили вмістити інформацію про всіх вокалістів, які працювали у філармонії в різні роки.

Напередодні 90-річчя філармонії є бажання згадати про тих, чиї долі з роками могли стертися з пам'яті, сказати добрі слова про відданих, а часом і одержимих своєю професією вокалістів.

У програмах лекторію солісти-вокалісти займали значне місце, оскільки саме вони були носіями ідеї програми і її стрижнем.

Інструменталіст в творчому складі був єдиним,vа вокалістів було, як правило, троє, а іноді і четверо.

Згадаймо добрими словами Ольгу Кірову, Віктора Абрамова, Сергія Рябова, Олександру Заболотнюк, Кіму Залізнюк, Руслана Мудрякова, Лідію Романенко, Евеліну Вітковську ... Ніколи не забудемо вокальну культуру Інни Ярошевської, яка отримала освіту в Ленінградській консерваторії у прекрасних майстрів вокалу. У нашій пам'яті назавжди залишиться чудове контральто Марії Малькової, яка зачарувала журі Всесоюзного конкурсу ім. Глінки виконанням арії Зареми з опери Аренского «Бахчисарайський фонтан».

Часто з болем в душі згадуємо Юрія Чумака, який передчасно покинув цей світ. Нещодавно композитор Віктор Власов надіслав мені запис концерту, що відбувся в 60-і роки минулого століття. У цьому концерті молодий і красивий Юра Чумак прекрасно співає естрадні пісні в супроводі ансамблю.

Гідно представляв цех солістів заслужений артист України Володимир Юрін, що склав чудовий творчий і подружній союз із заслуженою артисткою України, майстром художнього слова, Любов'ю Муравською.

М'який, задушевний голос В. Юріна знаходив відгук в серцях вдячних слухачів.

Слово про солістів-вокалістів до 90-річчя Одеської обласної філармонії

В.Москалюк, Н.Баянова, Г.Розен, Д.Склема, А.Бойко, С.Сеславинський, капітан теплоходу.

Протягом декількох років у філармонії працювали солістки Адель Мацкевич і Неля Баянова, що перейшли в наш колектив з Оперного театру. Їх оперний репертуар знайшов своє застосування в наших програмах. Ми із задоволенням слухали у виконанні Нелі Баянової куплети Зібеля з опери Гуно «Фауст», арію Пажа з опери Мейєрбера «Гугеноти». А.Мацкевіч була прекрасною «Чародейкою» в однойменній опері Чайковського.

Є кілька вокалістів, що починали в Одеській філармонії, з часом отримали запрошення в різні театри України. Це Алла Родіна, Вікторія Лещенко, Ірина Візіренко. До речі, всі вони закінчили консерваторію у народної артистки України Олени Стаховської. Вона віддала філармонії кілька десятиліть і продовжила династію філармонічної солістки Вівеі Стаховський, володарки дивовижної краси і свіжості сопрано. Її виконання Мікаели з опери Бізе «Кармен» можна вважати еталонним.

Школою мужності називали соліста філармонії, Героя Соціалістичної праці, заслуженого артиста України, Бориса Зайцева. Це була людина, надзвичайно вимогливий до себе як виконавець, і дуже обов'язковий. Сьогодні мало хто знає, що війна позбавила Бориса зору і обох ніг.

Прекрасні спогади у колег і слухачів залишив народний артист України Володимир Тарасов. Він виконував блискуче не тільки арії з опер, романси і пісні, а й складні басові партії в 13 симфонії Дмитра Шостаковича, а також в кантатах і ораторіях.

Не можна обійти увагою творчий шлях Дмитра Склеми. Важко назвати другого такого вокаліста, в репертуарі якого було представлено абсолютно все, що могло бути затребуване в концертній діяльності. Як кажуть в таких випадках, у нього було все «від Баха до Оффенбаха». До того ж, він був артистом дуже мобільним: як тільки з'являлася нова пісня, Дмитро вже її співав. У цій роботі у Діми була велика підтримка від чудової людини і прекрасного музиканта Володимира Клезмера.

У симфонічному оркестрі він грав на кларнеті, а в лекторійних концертах - на акордеоні та фортепіано. Він умів по слуху записати музичний матеріал нової пісні і тим самим збагачував репертуар Д. Склеми.

Слово про солістів-вокалістів до 90-річчя Одеської обласної філармонії

Артистки філармонії зліва направо: Г.Розен, Д.Склема, С.Майорова, В.Кузнєцов, С.Тимофєєва, О.Стаховська

Народна артистка України Олександра Фоменко, професіонал найвищого класу, постійно готувала нові концертні програми. В них все було продумано до дрібниць: назва, репертуар, афіша і концертне вбрання. Вона була прикладом для молодих артистів, які поповнюють філармонічний колектив.

Такі солісти-вокалісти, як Фоменко, Тарасов, Довгань, часто співали з симфонічним оркестром. Олександра Фоменко гастролювала по містах України, а також ближнього і далекого зарубіжжя. Відзначимо також, що Олександрі Фоменко багато композиторів України довіряли перше виконання своїх творів.

Творчо цікаво працював в нашому колективі Валерій Кузнєцов, який почав свою професійну роботу в групі, що отримала назву «Секста». В цей же період в групі «Секста» працювала актриса Світлана Майорова, чия творча доля формувалася в театрах музичної комедії країни. Зрозуміло, що жанр оперети, мюзиклу, а також різноманітні театралізовані сценки та дитячий репертуар для Світлани були її рідною стихією. І це чудово працювало на успіх колективу «Секста», а згодом і на інші творчі проекти.

Ось, власне кажучи, все те, що закарбувалося в моїй пам'яті про солістів-вокалістів, з якими в різні роки я працювала протягом 55 років.

Ганна Розен, лектор-музикознавець, заслужений працівник України, лауреат літературної премії імені К.Г.Паустовського

Поділитися в соцмережах
Реклама
Інформаційне повідомлення
.
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до даної публікації.

Календарь событий

 

ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
     
 

Відео звіти з концертів

Артисти нашої філармонії

Фотоальбоми